(pacjent 60 kg, 30 kcal/kg masy ciała; 2 g białka/kg masy ciała)
Kanapka z masłem i pomidorem, jajka na miękko
Banan 1 sztuka
Białko: 1,2 g
Zupa barszcz czerwony z ziemniakami
Opis przygotowania: Obrane, umyte i rozdrobnione warzywa zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Mleczko kokosowe rozmieszaj w niewielkiej ilości wody z mąką pszenną. Dodaj do zupy wraz z olejem. Zagotuj na małym ogniu. Dodaj sok cytrynowy do smaku i inne przyprawy.
Wartość energetyczna: 208 kcal
Białko: 4,2 g
II danie
Opis przygotowania: Pokrój kurczaka w kostkę i gotuj w niewielkiej ilości wody na małym ogniu. Równocześnie w drugim garnku w małej ilości wody gotuj umyte, obrane, rozdrobnione warzywa. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksuj je z serem mascarpone. Dodaj je go garnka z mięsem. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody i dodaj do sosu, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję. Zagotuj. Dopraw do smaku.
Osobno ugotuj ziemniaki i fasolkę szparagową.
Wartość energetyczna: 393 kcal
Białko: 30 g
Serek homogenizowany 130 g
Kanapka z pastą z twarogu i tuńczyka
Wartość energetyczna: 430 kcal
Białko: 46 g
Opis przygotowania: Twaróg, tuńczyka w oleju oraz drobno posikany koperek umieść w jednym naczyniu i rozgniataj go widelcem, aż składniki się ze sobą odpowiednio wymieszają.
Powyższe potrawy należy przyprawić według własnego smaku z wykorzystaniem naturalnych przypraw ziołowych świeżych i suszonych, soli.
Całodniowa wartość energetyczna: 1801 kcal
Białko: 122, 4 g
AI Website Creator