Żywienie

Przykładowy jednodniowy jadłospis dla diety łatwostrawnej bogatobiałkowej

(pacjent 60 kg, 30 kcal/kg masy ciała; 2 g białka/kg masy ciała)

Śniadanie

Kanapka z masłem i pomidorem, jajka na miękko

  • chleb zwykły 80 g
  • masło 10 g
  • jajka na miękko 2 szt.
  • pomidor 170 g
Wartość energetyczna: 449 kcal
Białko: 19 g

Mobirise Website Builder

II śniadanie:

Banan 1 sztuka

Wartość energetyczna: 116 kcal

Białko: 1,2 g


Mobirise Website Builder

Zupa

Zupa barszcz czerwony z ziemniakami

  • Pietruszka: 10 g
  • Marchew: 20 g
  • Ziemniaki: 100 g
  • Buraki: 50 g
  • Mleczko kokosowe: 20 g
  • Mąka pszenna: 5 g
  • Olej: 3 ml
  • Sok z cytryny do smaku

Opis przygotowania: Obrane, umyte i rozdrobnione warzywa zalej wodą i gotuj na małym ogniu. Mleczko kokosowe rozmieszaj w niewielkiej ilości wody z mąką pszenną. Dodaj do zupy wraz z olejem. Zagotuj na małym ogniu. Dodaj sok cytrynowy do smaku i inne przyprawy.

Wartość energetyczna: 208 kcal

Białko: 4,2 g

Mobirise Website Builder

II danie

II danie

  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry: 100 g
  • Dynia: 40 g
  • Marchew: 10 g
  • Serek mascarpone: 10 g
  • Mąka ziemniaczana: 5 g
  • Ziemniaki 200 g
  • Fasolka szparagowa, mrożona 150 g

Opis przygotowania: Pokrój kurczaka w kostkę i gotuj w niewielkiej ilości wody na małym ogniu. Równocześnie w drugim garnku w małej ilości wody gotuj umyte, obrane, rozdrobnione warzywa. Kiedy warzywa zmiękną, zmiksuj je z serem mascarpone. Dodaj je go garnka z mięsem. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody i dodaj do sosu, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję. Zagotuj. Dopraw do smaku.

Osobno ugotuj ziemniaki i fasolkę szparagową.


Wartość energetyczna: 393 kcal

Białko: 30 g


Żywienie

Podwieczorek

Serek homogenizowany 130 g

Wartość energetyczna: 205 kcal
Białko: 22 g

Żywienie

Kolacja:

Kanapka z pastą z twarogu i tuńczyka

  • Chleb zwykły: 80 g
  • Twaróg: 100 g
  • Tuńczyk w oleju: 60 g
  • Odrobina koperku do smaku

Wartość energetyczna: 430 kcal

Białko: 46 g

Opis przygotowania: Twaróg, tuńczyka w oleju oraz drobno posikany koperek umieść w jednym naczyniu i rozgniataj go widelcem, aż składniki się ze sobą odpowiednio wymieszają.

Żywienie

Powyższe potrawy należy przyprawić według własnego smaku  z wykorzystaniem naturalnych przypraw ziołowych świeżych i suszonych, soli.

Całodniowa wartość energetyczna: 1801 kcal
Białko: 122, 4 g 


Wojewódzkie Centrum Psychiatrii Długoterminowej
w Stroniu Śląskim

AI Website Creator